Netradiční podnikání Terezy Kácalové: „Vybral si mě olivový olej,“ říká pro PrahaIN

Netradiční podnikání Terezy Kácalové: „Vybral si mě olivový olej,“ říká pro PrahaIN

ROZHOVOR: Tereza Kácalová stojí za společností Oliva z ráje s.r.o. Založila ji zhruba v polovině roku 2022 a zaměřuje se výhradně na byznys s olejem. Vynechává však tradiční země, jako například Řecko či Itálii. Svou cestu razí skrze Libanon.

„Olivovníky z oblasti východního Středomoří totiž patří mezi nejstarší na světě. Oliva z ráje vznikla po mnohaleté spolupráci s výrobcem olivového oleje, kdy jsem olivové výrobky chtěla nabídnout i v Česku. Paralelně si dodělávám doktorát, kde zkoumám ochucené olivové oleje. Na výzkum používám výhradně ty naše,“ vysvětlila pro PrahaIN.cz.

„Navázali jsme na tradici pěstování mileniálních olivovníků v oblasti úrodné Levanty, kde spolupracujeme s tradiční rodinnou farmou, abychom Vám mohli nabídnout ty nejlepší lokální produkty." To stojí na Vašem webu. Rozumím všemu, až na přídavné jméno mileniální. To souvisí s věkem keřů?

Ano, olivovníky z oblasti východního Středomoří patří mezi nejstarší na světě, jejich stáří se odhaduje na 4.000 – 6.000 let, někdy i více. Přívlastek mileniální odkazuje na tisícileté stáří stromů a také na jejich bohatou historii. Archeologické nálezy naznačují rozsáhlý obchod se stolními olivami a olivovým olejem, vraky lodí a texty z pozdní doby bronzové odkazují na mezinárodní charakter obchodu s olivami. Olivovník je mnohokrát zmiňován v hebrejské a křesťanské bibli a v Koránu, což dokládá jeho význam. Je zajímavé, že právě Féničané, kteří žili na území dnešního Libanonu, přispěli k rozšíření olivovníku po Středomoří při svých obchodních cestách. Jejich odkaz je dodnes ukotven v tisíciletých olivových hájích této oblasti.

Proč jste si vybrali právě oleje?

Řekla bych, že to bylo naopak. Olivový olej si vybral mě. Je to dlouhý příběh, který začal v Království Saúdské Arábie, kde jsme se seznámila s majitelem olivových hájů v Libanonu. Z profesního hlediska, jako technoložce potravin, mi byl olivový olej blízký, a tak se pomalu začala rozvíjet naše spolupráce i mé nadšení pro olivový olej.

Co následovalo?

Dalším důležitým krokem bylo doktorandské studium se zaměřením na výzkum olivového oleje a spolupráce na vývoji olivových výrobků. V Libanonu jsem poprvé viděla, jak olivy zrají,  jak se sklízí, zpracovávají a sama jsem toho byla součástí. V návaznosti na působení v olivovém odvětví vznikla firma Oliva z ráje, která propojuje Česko s Libanonem. Můžete tak ochutnat typické potraviny a dozvědět se něco nového o olivovém oleji a Libanonu. Olivový olej není v Česku tradiční, ale věřím a na vlastní oči vidím, že se olivový olej začíná pomalu prosazovat.

Jak přesně?

Libanonský olivový olej je specifický tím, že pochází z velmi starých původních odrůd. Olivy se sklízí na začátku sklizně, takže si zachovávají vysoký podíl polyfenolických látek, významných antioxidantů, které se v chuti projevují štiplavostí, kterou po polknutí ucítíte v hrdle. Libanonci to milují, právě výrazný olej dodá pokrmům specifickou chuť. Tady se jako Češi můžeme inspirovat, jsme zvyklí na máslo nebo rafinované řepkové a slunečnicové oleje, které jsou chutí neutrální.

A proč právě Libanon?

Libanon je neuvěřitelná multikulturní země s nádhernou přírodou a historií, která sahá tisíce let zpátky. Libanon má jednu z nejlepších kuchyní na světě. I geograficky je velmi rozmanitý, můžete si zalyžovat v horách a za hodinu jste na pláži u moře. Je to země plná kontrastů, kterou jsem si zamilovala.

Celý rozhovor o cestě nejen k olivám ZDE

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.